Mols koppel richt kwaliteitslabel en Eleganza Beaty Guide op: “We maken een soort Michelingids voor kappers en schoonheidssalons”

Nadat ze in maart 2022 ei zo na omkwamen in een brandramp in hun villa in Mol, gooiden jonge ondernemers-echtgenoten Ilan Van Vaerenberg en Julie Dams het over een andere boeg. Julie ging een opleiding als schoonheidsspecialiste volgen en Ilan stapte uit de media. Samen startten ze Eleganza Beauty, een kwaliteitslabel, internetplatform, Beauty Guide én magazine voor kappers, beautysalons, wellnesscentra. “Je kunt het Eleganza-label in België, Nederland en Luxemburg alleen krijgen als je aan kwaliteitsnormen voldoet, zoals bijvoorbeeld bij de Michelingids”, legt Ilan uit. “We sturen daarvoor experts op pad. Op 19 november brengen we een luxueus boek uit met daarin alle aangesloten zaken.”

Voor Ilan en Julie veranderde het leven anderhalf jaar geleden even in een nachtmerrie, toen ze door de brandweer uit hun in lichterlaaie staande villa in Mol moesten worden bevrijd, samen met hun zoontje en dochter. “Dat scheelde geen haar”, zegt Julie. “Ik stond aan het raam van de slaapkamer om hulp te roepen, maar mijn man, die in een andere kamer sliep, sliep door alle herrie van de brand heen, zelfs toen de pompiers de tuinpoort en de deur inbeukten. Een brandweerman met een persluchtmasker op maakte hem in bed wakker. Net op tijd.”

Na afloop besloot het echtpaar hun leven over een andere professionele boeg te gooien. Ilan heeft een lange ervaring als kok en als ondernemer in onlineplatforms en media. Daar stopte hij mee om Eleganza Beauty op te richten. Julie stapte mee in de zaak.

Jullie investeerden zwaar in dit nieuwe project. Hoe loopt het?

Ilan: “We zijn nu negen maanden bezig en het gaat prima. Eind november brengen we ons luxueuze boek Eleganza Beauty Guide uit. Dat wordt op vijfduizend exemplaren gedrukt en wordt nadien verspreid via prestigieuze hotels, zoals het Waldorf Astoria in Amsterdam en de Botanic Sanctuary in Antwerpen, maar ook via interieurwinkels en de boekhandel. Het is een groot, duur boek, met een linnen kaft met daarin de deelnemende zaken en ook informatieve artikels. We hebben deze gids gemaakt samen Valentine Dams. Noem het een artistiek luxe-salontafelboek. Elk jaar geven we vanaf nu een nieuw boek uit. We zijn ons aan het voorbereiden dit concept ook naar andere landen te exporteren.”

Waarom moet er een kwaliteitslabel komen voor haarkappers en schoonheidsspecialisten?

Julie: “Om twee redenen. Ten eerste kwam er een vraag is van consumenten. Want als jij op internet de vraag intikt waar er in en om Herentals een goede kapper te vinden is, dan krijg je meteen tientallen adressen. Wij willen in dat enorme aanbod snoeien en onze klanten louter de beste kappers voorstellen. Maar dat kan alleen als je ze een quotering geeft, op basis van kwaliteit van hun zaak.”

“De tweede reden geldt voor schoonheidsspecialistes en beautysalons. Het beroep van haarkapper kun je moeilijk uitoefenen zonder opleiding, maar bij schoonheidsbehandelingen kan dat wel. Iedereen kan zich schoonheidsspecialiste noemen. Ook daarvoor selecteren wij alleen mensen die weten met wat ze bezig zijn, want het aantal behandelingen in die salons vergroot altijd maar en wordt steeds gespecialiseerder.“

Hoe leggen jullie de criteria vast voor de zaken die jullie opnemen in het boek en op het internetplatform?

Ilan: “We hebben experten in dienst genomen. Voorlopig zijn het er twee, die we in elke zaak die wil aansluiten bij Eleganza langs sturen. We hebben nu vacatures lopen voor nog twee extra experts. Het is geen gemakkelijke baan, want we zoeken mensen die ‘neen’ durven te zeggen aan de kandidaten. Ze kunnen ook advies geven, in de zin van: ‘Wacht nog een jaartje. Verander eerst dit of dat in jullie zaak.’”

Sturen jullie ook mysteryguests naar die zaken?

Julie: “Nee, dat doet Michelin natuurlijk wel, dat is een belangrijk verschil. Maar wij sturen onze experts op pad om na te kijken of de kapster en haar salon voldoende standing heeft en of zo’n schoonheidssalon wel medewerkers heeft met een voldoende opleiding. Wij bevelen ook opleidingen aan en geven tips om beter te worden. Elk jaar gaan die experts ter plaatse kijken, ook als het salon wordt verkocht. Wij kijken daarbij natuurlijk ook naar de ervaringen die klanten er kunnen beleven en naar de luxe die het salon biedt.”

Jullie mikken zowel op Belgische als op Nederlandse klanten.

Ilan: “Zeker. Vandaag zijn onze klanten voor de helft in Nederland terug te vinden. Al zitten we met onze prospectie voorlopig maar tot in Amsterdam. Noordwaarts daarvan zijn we nog niet actief, maar dat komt wel.”

Is er een groot verschil tussen België en Nederland?

Julie: “Jazeker. Nederland gaat voorop inzake opleidingen en inzake schoonheidsbehandelingen. Ze mogen er ook behandelingen doen die je in België niet mag geven. Maar voor beide landen geldt dat het steeds technischer wordt en ook dat de huidbarrière steeds vaker wordt doorbroken, denk aan botox-inspuitingen en het inplanten van valse wimpers. Daar zit toch een medische factor bij en dan moet je toch weten waarmee je bezig bent. In elk geval is de Nederlandse markt gigantisch. Maar daar zijn we nog op zoek naar de juiste ambassadeurs.”

Hoeveel zaken hebben zich al aangesloten?

Ilan: “Na negen maanden hebben we al zo’n 160 mensen overtuigd om zich als kapster of als schoonheidssalon aan te sluiten. Kappers vinden ons initiatief tof omdat er sinds corona veel minder kapperwedstrijden zijn, waar ze zich kunnen onderscheiden. Maar onze website, magazine en boek trekken ook wellnesscentra aan. Het aantal geïnteresseerden blijft groeien, we krijgen meer aanvragen dan onze experts momenteel kunnen behappen. Daarom werven we nog meer medewerkers aan.”

Wat betaal je voor een lidmaatschap van Eleganza Beauty? En wat krijg je daarvoor?

Ilan: “Ze betalen 79 euro per maand en 950 euro per jaar. Daar krijg je een plaats voor om je voor te stellen op ons internetplatform, maar vooral ook opleidingen, inspiratie, sociale media-aandacht én een reportage in de Beauty Guide, die dat bedrag verantwoordt. Viermaal per jaar krijg je ook ons tweetalig luxemagazine Eleganza International aan. Je staat natuurlijk straks ook in ons luxueuze kijkboek en je krijgt een goudkleurige gevelplaat om aan je zaak op te hangen.“

Hoeveel kappers en beautysalons zijn er eigenlijk in België?

Ilan: “We tellen in ons land 19.000 beautysalons en ongeveer 16.000 kappers en kapsters.”

Jullie willen er ook de plastisch chirurgen bij?

Ilan: “Ja, maar dat is een ingewikkelder verhaal. Zoals je weet mogen artsen geen reclame maken. Maar we hebben toch een oplossing gevonden om mensen wijs te maken in het aanbod van plastische chirurgie in België, Luxemburg en Nederland. Je kunt straks via onze website inlichtingen vragen voor een bepaalde behandeling. Want info vragen aan plastische chirurgen over bijvoorbeeld een neuscorrectie mag wél. Volgende week starten we ermee op onze website, via wat we een ‘achterliggend platform’ noemen. In het boek dat we straks uitgeven, staan de plastische chirurgen niet in. Dat zou dan weer reclame zijn.”

www.eleganza-international.com

Instituut Merel in Retie: “Kaf van het koren scheiden”

Instituut Merel is gespecialiseerd in huidverbetering, figuurcorrecties en afslanking.

Zaakvoerster Merel (zie foto): “Ik ben blij met dit kwaliteitslabel. Het geeft toch een onderscheid in de veelheid aan schoonheidszaken. Je vindt die tegenwoordig bijna op elke straathoek. Onze klanten reageren hier ook positief op. Online bracht het voor ons heel wat teweeg, want zo’n exclusief label heeft niet iedereen. Op die manier scheid je het kaf van het koren. Ik vind ons lidmaatschap zijn geld waard, want je krijgt er wel wat voor terug, waaronder ook events, waar je kunt netwerken met gelijkgestemde zielen en waar je van elkaar leert, want je weet dat zo’n zaak met een Eleganza-label niveau heeft.”

“Onze plakkaat met het exclusieve Eleganza-label hebben we hier aan onze balie hangen, straks komt er ook nog eentje aan onze gevel.” (hhm)

Instituut Merel, Geelsebaan 75, 2470 Retie.

www.instituut-merel.be

Franks Atelier in Korbeek-Lo: “Dit initiatief was nodig”

Franks Atelier (Haute Coiffure Française en Member van the Leading Salons of the World) wordt gerund door Frank Madeya en Luc Schouterden.

Luc Schouterden: “Eindelijk is er zo’n initiatief, wat tot op heden bestond er geen kwaliteitslabel voor kappers. Iedereen kan een kapperszaak openen, maar dat zie je er dan ook aan: wij krijgen hier soms schrijnende verhalen te horen van klanten die mismeesterd zijn: verkeerde kleurencombinaties, foute haarsnit,... Wij moeten het dan proberen op te lossen. Dit initiatief was dus nodig. We krijgen er ook goede commentaren van de klanten op. Voor onze zaak levert het ook extra zichtbaarheid op in een hoogstaand tijdschrift en straks in het boek.” (hhm)

Franks Atelier, Tiensesteenweg 147, Korbeek-lo.

Geschreven door Marc Helsen voor de Gazet van Antwerpen en Nieuwsblad, verschenen in de krant op zaterdag 4 november 2023.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231103_95612479

https://www.gva.be/cnt/dmf20231103_95612479


Vorige
Vorige

Flawless de feestdagen door!

Volgende
Volgende

The Culture of Beauty. Little wellness services